вівторок, 20 травня 2014 р.

Демократія на контрольній

Ситуація, значить. 

Сьогодні у мене з 10-А два уроки: другий і сьомий. (Тааа, хто не в курсі, Віра трошки вчителька, чю-чють). 
Сьогодні тра' написати підсумкову по темі роботу. Мені, зрештою, байдуже, на якому, тому вмикаю демократичну процедуру: "Народ," — кажу, — "давайте проголосуєм". 

Хто за те, щоб написати зараз? Четверо зголошується; аргумент: а на сьомому підготуємось до контрольної з права. 
Хто за те, щоб потім? Піднімають лапки більше десятка. Невисловлений аргумент читається в очах: лиш би не зараз, лиш би трохи відтягти — себто, по суті, ні грама не аргумент. 
Перші починають переконувати других. Жартую: хочете, щоб я взяла все у свої диктаторські руки? :) 

І тут мені спадає на думку статистика відлітання учнів у вирій після уроку десь так п'ятого-шостого і їхні личка після всіх умомучєній за день, а ще те, на чиїй стороні все-таки Аргумент з великої букви і по суті. І я виступаю диктатором і кажу: пишем зараз. Здивоване питання з-за третьої парти: а чо', результат же голосування не такий? Відповідаю: а бо демократія не завжди працює.

Написали чьотко, успішно розлетілись під кінець дня, я встигла перевірити і з усім жаром своєї грамнацистської молодості зробити розбір польотів. І ніби все ґут.

А я тепер-от сиджу і думаю. По факту ніби вийшло добре. А мораль, мораль то яку з того винесли?.. Дивина та й годі. 

11 коментарів:

  1. Сергій Костенко20 травня 2014 р. о 21:38

    А мораль така - в тих, хто при владі є право вето на будь яке галасування ;)

    ВідповістиВидалити
  2. Гм. Ну якщо враховувати аргументи то не треба було то називати голосуванням. Демократія це голосування, а не обговорення наче. Недобре імхо, а не мораль. Ну але я не враховую те що ти зацікавлена щоб всі написали. Ну і не розумію як це відлітати у вирій замість контрольної…

    ВідповістиВидалити
  3. Та знаю, що недобре. В тому й проблема: з будь-якої ситуації людина робить для себе висновок — як мораль із байки. А тут, який вони зробили висновок? Що авторитаризм кращий? Не хотілось би.
    А вікіпедійне розмежування обговорень і голосувань ти сюди не приплітай, не до того воно :)
    Під "відлітати у вирій" мала на увазі тікати. Непомітно так і плавно, як гуси в небі; ніби так і має бути.

    ВідповістиВидалити
  4. Я особисто далеко не певен чи дійсно всі ситуації повинні вести до якогось висновку. Вікіпедійне не вікіпедійне яка різниця? Демократія це голосування і не в вікіпедії. На виборах ти в бюлетні аргументи писатимеш, чи ґалочку поставиш? Ну я зрозумів що ти мала на увазі під вирієм саме так як ти й кажеш.

    ВідповістиВидалити
  5. Демократія, власне, передбачає місяці обговорення перед тим

    ВідповістиВидалити
  6. Гм. Не сказав би. Демократія влада народу. А обговорення це скоріше координація куди цю владу спрямовувати, а не сама влада.

    ВідповістиВидалити
  7. Ти, як завжди, читаєш символ через три :) Я хіба сказала, що демократія — це обговорення? Я сказала, що обговорення — це влада? Цитую: "Демократія ... передбачає ... обговорення"

    ВідповістиВидалити
  8. Ну ти сама теж читаєш так як хочеш. Я казав що ти казала що демократія це влада (народу)? Це я кажу. Це, власне кажучи, найпростіше визначення каже.

    ВідповістиВидалити
  9. Base, ну як так можна :) Ти геть мене не читаєш

    ВідповістиВидалити
  10. Підозрюю - ось це: "я встигла перевірити" і було мотивом ... все решта, це спроба легітимізувати такий свій намір.
    А Ви Маніпулятор ! :)

    ВідповістиВидалити
  11. Насправді ні: я та ще любителька потягати кота за хвоста, і щоб я щось почала робити у той же день, що з'явилась потреба, мусило щось здохнути.

    ВідповістиВидалити